Kyoto Protokolü tarafından belirlenmiş üretim, hizmet, işleme gibi faaliyetler sonucu oluşan sera gazlarının etkilerinin karbondioksit (CO2) cinsinden eşdeğerlerinin hesaplanması çalışmasıdır. Karbon ayak izi azaltma işleminden önce karbon ayak izi hesaplaması yapılmalıdır. Hesaplamanın ardından, emisyon kaynakları incelenerek alternatif çözümler ile karbon ayak izinin azaltılması mümkündür. Şirketinizin, üretim tesisinizin, karbon ayak izi raporlarını CDP anketlerinde, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefler kapsamında Sürdürülebilirlik Raporlamalarında, müşteri talepleri karşılığında ve her türlü doğrulama işlemleri için kullanabilirsiniz.

 

Karbon Ayak İzi Neden Önemlidir?

Türkiye 2021 yılında dünya genelinde ülkeler tarafından çoğunlukla kabul edilen Paris anlaşmasını imzalayarak, dünyanın geleceği için karbon emisyonunun azaltılması konusundaki hususları kabul etmiştir.

Bu çalışmalar Avrupa Yeşil Mutabakatı olarak adlandırılıp; Avrupa’yı 2050 yılında karbon nötr hale getirmeyi amaçlayan Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen politika çalışmalarıdır.

AB’nin 2030 yılı için sera gazı emisyonunu azaltma hedefini 1990 yılı seviyelerine kıyasla, en az %50 %55 seviyelerine çıkarmak için etik değerlendirmeli bir plan da sunulacaktır.

Avrupa ,Yeşil Mutabakatı çerçevesinde vergi mekanizması düzenlemesi yapılarak Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) (CBAM) AB tüzüğü olarak açıklanmıştır. İlgili tüzük öncelikle enerji yoğun sektörlerin ithalatını ve kademeli olarak diğer sektörleri hedefleyerek, karbon emisyonunun düşürülmesine yönelik düzenleme, fiyatlandırma ve vergi mekanizması oluşturulması amacıyla kurulmuştur. 2023 yılı itibarıyla ülkemizde ilk etapta altı (6) sektörü (demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen) kapsayacak şekilde uygulanmaya başlanmıştır.

Düzenlenen regülasyonlar ile her kurumu kapsayan karbon vergi sistemi kurulması hedeflenmektedir.

 

Kurumlar İçin Karbon Ayak İzi Raporlarması Neden Gereklidir?

Yasal Zorunluluklar: Öncelikle AB ile ticari faaliyette bulunan kurumlar ve bu kurumların tedarikçileri için yasal düzenlemeler söz konusudur. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (CBAM) göre, ihraç edilen ürün dolayısıyla ortaya çıkan karbon için kurumlar vergi zorunluluğuyla karşılaşacaktır. Yeşil Mutabakat Döngüsel Eylem Planına göre ise, birçok sektörün karbon hesabı yaptırmaları gerekecektir.

Müşteri ve Yatırımcı Talepleri: Yeşil Dönüşümün küresel çapta önem kazandığı görülmektedir. SKDM kapsamındaki AB firmaları, tedarikçilerinin karbon ayak izinden de sorumludur. Sektör fark etmeksizin düşük karbonlu/karbon nötr ürün ve hizmetler de müşteri ve yatırımcılar tarafından hızla değer kazanmakta ve bunları tercih sebebi yapmaktadır.

Kurum ve Marka İmajı: Küresel bir iklim krizini sonlandırmak, hızlı harekete geçmeyi ve kendi eylem planını oluşturmayı gerektirmektedir. Kurumların karbon ayak izini hesaplatması, iklim ve çevreye duyarlı bir duruş sergilemesi açısından olumlu geri bildirimler sağlayarak marka imajını artıracaktır. Kurumların tercih edilirliğine, finansal ve borsa değerlerine katkı sağlamaktadır. Dünya’nın önde gelen markaları, karbon ayak izini hesaplatarak bunu pazarlama stratejisi olarak oldukça etkin kullanmaktadır.

Emisyon Ticaret Sistemine Katılım: Türkiye’de hazırlıkları yapılan Emisyon Ticaret Sistemi’nde, sera gazı emisyonu fazla olan kurum az olan kurumdan karbon sertifikası satın alabilecek, yani sistemde bulunan kurumlar arasında karbon emisyonu ticareti söz konusu olacaktır.

Bu hedeflere ulaşmak için, karbon ayak izinin hesaplanması, raporlanması ve karbon azaltım stratejilerinin belirlenmesi gereklidir.

Karbon emisyonu azaltmak, sera gazı etkilerini minimize ederek gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakabilmenin bir gereksinimidir. Yasal mevzuatlarla desteklenen uygulamalar, toplum bilincinin yükselmesine, duyarlılığın artmasına ve her bireyi sistemin bir parçası olmaya yönlendirecektir.

Uygulanacak aksiyon planları ile karbon salınımını minimize eden, sürdürülebilir, geri dönüşümlü sistemler yaşamın bir parçası haline gelerek ekonomiye yön verecektir.

 

Detaylı bilgi için: bilgi@inovatecharge.com mail adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.